Plata POS

O alta modalitate moderna de plata la ghiseu este plata folosind cardul de debit sau credit. Prescurtarea numelui POS provine din limba engleza Electronic Found Transfer Point Of Sales, se traduce prin transfer electronic de bani la punctul de vinzare.

Punctele electronice de vinzare la comercianti reprezinta medii electronice de efectuare a tranzactiilor comerciale si imbraca forma unor dispozitive automate, care asigura in timp real autorizarea operatiunilor si stocarea informatiilor financiare, sau chiar decontarea tranzactiilor efectuate prin intermediul cardurilor.

POS-urile au aparut initial si s-au dezvoltat prin necesitatea securizarii tranzactiilor comerciale. Metoda de autorizare prin intermediul operatorului uman antrena costuri ridicate prin prezenta unui numar mare de operatori si a unui numar mare de linii telefonice de acces.

Un contribuabil care doreste sa achite o suma de bani pentru bugetul local, folosind cardul la sediul Directia de Impozite si Taxe Locale, va prezenta la ghiseu pe linga actul de identitate, necesar identificarii in baza de date si cardul cu care doreste sa plateasca sumele datorate.

Operatorul ii comunica sumele datorate, contribuabilul avind posibilitatea de alegere a unei categorii de suma (exemplu Taxa Auto), precum si suma pe care doreste sa o plateasca. In momentul in care contribuabilul este de acord in privinta sumei totale, operatorul initiaza tranzactia cu banca. Pe parcursul tranzactiei operatorul va inmina contribuabilului o tastatura pe care trebuie tastat codul personal de identificare ( PIN ). Daca introducerea acestui cod nu se poate face in conditii de confidentialitate, contribuabilul poate amina tranzactia pina la indeplinirea acestei conditii. In momentul in care banca declara tranzactia reusita aparatul POS emite o chitanta in dublu exemplar, care trebuie semnata pe ambele exemplare de platitor. In paralel contribuabilul va primi o nota care confirma efectuarea platii.